Zile de decemvre…

Mai tine cineva minte cand am zis ca ajung sa urasc ultima luna din an? Pai, o urasc!

Oriunde m-as duce, e imposibil sa ajung fara sa plec cu cel putin 50% din timpul obisnuit mai devreme. In timpul serii, de pe la 17 pana la 19, se fac liniute la mine pe strada. De fapt, linioaie de masini care stau.

La radio, nu exista anunt, reclama sau concurs sa nu implice minim un Mos Craciun si preturi, reduceri, obiecte, cumparaturi. Acum Mosul nu mai isi face jucariile si cadourile in Laponia, ci le cumpara. Din Carrefour, din real, din Auchan, din Cora, de la Practiker, de la shaormerie, de la magazinul din colt, de oriunde.Mosul cumpara pentru ca sunt reduceri. Mosul cumpara pentru ca magazinul e deschis pana la 25 noaptea. Apai cum sa iti mai inveti copilul depsre spiritul Craciunului cand ei aud ca Mosul e in Cora si te trage de toate alea sa il duci acolo sa ii zica ce sa-i ia drept cadou. Prost gust. Consumerismul a ajus la cote deja tampite, cadourile nu mai vin din inima, ci din buzunar. Felul cum impachetezi cadourile nu inseamna hartie si “scoci” ci depinde de indemanarea lu` tanti de la serviciul de impachetat cadouri. Ce ala? Hai sa ne facem serviciu de desfacut sticle pentru oameni cu alcoolemia crescuta. Sa facem serviciu de “decopertat” soriciul de pe Ghita, sa facem serviciu de inmuiat plicul de cea in apa, ca noi nu stim cum.

Prea multe ambalaje colorate, sclipicoase, pitipongesti sau de bun gust. Totul are cate o caciulita de Mos Craciun desenata peste ambalaj ca, na, da mai bine la cumparator. Toti cozonacii sunt de import si constau intr-o coca umflaat cu pompa, stropita cu zahar intr-o forma ce nu aduce a cozonac. Friptura o comandam la rostiserii, ciorba o rezolvam cu cateva plicuri de instantã si cu “neste” carne fiarta, bradul luam din import (din Sahara) ca e mai plin de crengi, cafea de la italieni, mezeluri mergem la bulgari si facem aprovizionarea, pocnitori ca si asa au zis ca nu mai avem voie cu ele, haine noi, fata de masa, servetele, cadouri, porcarii si o mare scarba venita de la mine.

De Craciun nu mai e la moda sa mergem la slujba de la biserica din colt, ca stim ca si popa vrea sa ajunga la mancarea de acasa si la trabucul dat cadou de la enoriasi. Stam acasa si servim veseli “beuturi” alcoolice si suc, pufaim din tigari de iese fumul din casa ca la incendiu. Mancarea nu se mai arde in cuptor ca a venit la comanda acum jumatate de ora; s-a racit si o bagam la microunde. Portocalele zac in cosul de decor in timp ce lumea se infrupta din torturi comandate la cofetarie, pline de ciocolata, frisca, crema de rom si vanilie care numai vanilie nu e. Linistea din noaptea Nasterii este acoperita de muzici care maid e care ce vor sa se intreaca. Hauletele manelelor, bubuiturile din subwooferele tinerilor, zbenguiala de la muzica veche de la vecinul de mai sus, blues-ul de la tinerii aia doi de vizavi ramasi acasa singuri si care acum se chiunie sa transforme totul intr-o noapte de amor.

Am zis ca urasc eu zilele din decemvre? Noaaa… doar mi se pare.

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Zile de decemvre…”

  1. definitiv! Says:

    Interesanta postare.
    Spui numai adevaruri, asta e lumea in care traim. Nici mie nu imi convine situatia si din pacate sunt prea mic ca sa pot face ceva in a o schimba-o. Asa ca, incerc sa ma integrez pentru a nu fi marginalizat de noua societate romaneasca pe care cu greu o accept.
    Cat despre trafic… daca imi faci o vizita poti vedea cum am intarziat la dentist 😀

  2. thais Says:

    Mancate-ar mama de fata inteleapta!!!!
    Uite, daca mare parte din generatia mea ar fi gandtit cum gandesti tu acum, zau n-ajungeam aici !!!

    Insa romanu’ e atat de gol pe dinlauntru, atat de frustrat si profund nefericit , incat nu-si da seama ca pierde esentialu’ ….
    http://thais.weblog.ro/2008-11-29/608738/Thanks-God-%2C-is-Christmas—.html#comments

Leave a comment